Bahco

Page:

BAHCO is de toonaangevende pan-Europese producent van handgereedschap en zagen.

Zij ontwerpen en produceren gereedschap en zagen, voor de meest veeleisende professionals. Zij richten zich met hun ontwerp nadrukkelijk op innovatie, prestaties en ergonomie. Zij zijn al meer dan 150 jaar vernieuwers en introduceren de meest geavanceerde gereedschappen ter wereld.

Producten van Bahco worden voor het overgrote deel geproduceerd in hun eigen fabrieken in Europa.

Het is hun ambitie om een onfeilbaar bedrijf te zijn en als zodanig erkenning te krijgen; altijd professioneel, een bedrijf dat bijdraagt aan welzijn en welvaart van mensen door de meest gewaardeerde productiviteitsoplossingen ter wereld aan te bieden. HET VERHAAL ACHTER VIS & HAAK

"Dus waarom staat er op de producten van Bahco een vis en een haak?"

Deze vraag wordt vaak gesteld, en we geven u graag het antwoord.

Nadat Göran Fredrik Göransson in 1862 zijn staalfabriek had opgericht, brak in de 70’er jaren van die eeuw in de Europese staalindustrie een langdurige depressie aan met lage prijzen voor algemene en ruwstaalproducten. De prijzen voor bewerkt staal waren veel beter, zodat het interessant werd het staal verder te bewerken. In 1876 werd de bestaande staalwalserij omgevormd voor de productie van zogenaamd geslepen staal.

De verkoop ontwikkelde zich snel en er werd een aantal toepassingen voor staaldraad bedacht; het was bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor vishaken. Een vishaak moet hard en sterk zijn, maar absoluut niet breekbaar. In die tijd was het produceren van de combinatie “hard maar taai” een onlogische en lastige metallurgische opdracht, maar het “Bessemer staal” van Göranssons staalfabriek bood optimale kwaliteit.

Toen in 1886 de productie van zaagbladen begon, was er behoefte aan een merk dat de speciale kenmerken en de kwaliteit van de bladen kon overbrengen, en de keuze viel - natuurlijk - op de vis en de haak. Iedereen zou snappen dat staal van vishakenkwaliteit ook perfect is voor zagen en ander snijgereedschap. Het was een groot voordeel: een merklogo zonder letters, taal of ingewikkelde figuren, maar met een eenvoudig herkenbare afbeelding. Zelfs na 1950 kon men bosarbeiders nog steeds horen vragen naar een zaag “met het kleine visje”; in veel ontwikkelingslanden is dat nog steeds zo.

Het merk is een van de oudste geregistreerde handelsmerken en het “vis & haak”-symbool is nog steeds in al het Bahco-gereedschap opgenomen als garantie voor de hoogste kwaliteit, prestaties en productiviteit - ontwikkeld voor professionals.